Galatasaray’da muhalefeti harekete geçiren beş gerekçe: Neden adayız

Galatasaray bir yandan şampiyonluğa koşarken öbür yandan da başkanlık seçimine kilitlendi. Olağan seçimli genel kurul 18 Mayıs’ta, çoğunluk sağlanamadığı takdirde ise 25 Mayıs’ta gerçekleştirilecek.

Sarı-kırmızılılarda başkan Dursun Özbek, geçtiğimiz günlerde adaylığını resmen açıkladı. Özbek’e karşı muhalefet de harekete geçti ve Prof. Dr. Süheyl Batum, adaylık için ikna edildi.

Peki Galatasaray’da muhalefeti harekete geçiren gerekçeler neler? Süheyl Batum muhalefetinin iddiasına göre sarı-kırmızılı kulüp, Florya projesinde yaklaşık 500 milyon dolar zarara uğrayacak.

İşte adaylığa iten o beş madde:

1) Muhalefetin iddiasına göre, Galatasaray’ın Florya projesinden yaklaşık 110.000 metrekare satılabilir alan çıkıyor. 10 bin dolar ortalama fiyatı ve 1 milyar 100 milyon dolar satış fiyatı var. 200 milyon dolar projenin finansman maliyeti, toplamda 900 milyon dolar Galatasaray’ın kasasına girmesi gerekiyor. Mevcut yönetim genel kuruldan bu yönde bir yetki almış iken bu yetkinin gereği yerine getirilmediği, genel kurul kararının aksine dört büyük bağımsız denetim şirketinden birine denetim yaptırılmadığı, Galatasaray mecralarında ihale sürecinin yayınlanmadığı ifade ediliyor. Başkan Dursun Özbek’in, ihaleyi palas pandıras bir şekilde Birleşik Arap Emirlikleri şirketi Mubadala Investment Company’ye 400 milyon dolara verdiği görüşü hakim. Muhalefetin iddiasına göre, Galatasaray bu projeden yaklaşık 500 milyon dolar zarara uğrayacak. Gelecek olan 400 milyon dolarlık gelirden 70 milyon dolar peşinat alınarak Bankalar Birliği’nin borcu ödenecek. Kısacası muhalefet, Florya arazisinin peşkeş çekildiği görüşünde.

“GALATASARAY BAŞKANI SİYASETE EŞİT MESAFEDE OLMALI”

2) Galatasaray başkanı, Galatasaray arması ve logosu altında açıkça İBB seçimlerinde bir adaydan taraf oldu ve kendisinden 30 yaş küçük söz konusu adayın, yüzünü avucunun içine almasına izin verdi.

3) Galatasaray, “Bağımsızlık benim karakterimdir” diyen, Atatürk devrimlerinin, Türk aydınlanmasının, çağdaşlığın savunucusu bir camiadır. Genetik kodları, müktesebatı böyledir fakat Galatasaray başkanı, siyaset kurumuna eşit mesafede olması gerekirken bu yapılmadı.

FEDERASYON İLE İLİŞKİLER

4) Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) ile olan ilişkilerde tutarlı bir dil kullanılmadı. Federasyonun bir istifası istendi, bir istenmedi. Federasyon seçiminin öne çekilmesi için bir imza verilmesi kararlaştırıldı sonra tam tersi yapıldı. Dolayısıyla, bu konuda yönetimi siyaset kurumunun baskısıyla tutarlı bir karar veremedi.

5) Galatasaray demokrasisi ve Galatasaray’da tek seçimli yarış olmamalı. Seçilecek yönetim meşruiyetini geniş bir tabandan almalı.

Kısacası Galatasaray’da seçim ne olur bilinmez ama muhalefeti adaylığa iten gerekçeler bunlar…

Öte yandan, eski başkanlardan Ünal Aysal’ın Süheyl Batum’un yönetiminde olmasa da Sportif A.Ş’de görev alması bekleniyor.

Oğuz Ok

Seçim yarışı kızıştı… Listede sürpriz isimlerSpor